Zimowa herbata • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WODĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i wkładamy koszyk do gotowania. W koszyku umieszczamy goździki, laski cynamonu i gałązki rozmarynu. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
PARZYMY HERBATĘ
Do koszyka dodajemy torebki herbaty i parzymy ją, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 90°C / obroty 1.
DODAJEMY DODATKI DO HERBATY
Po zaparzeniu herbaty wyjmujemy z pojemnika miksującego koszyk i dodajemy syrop, cytryny w miodzie, pokrojoną w plastry pomarańczę i połowę pokrojonego w plastry i pozbawionego gniazd nasiennych jabłka. Składniki mieszamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 90°C / obroty 1.
PODAJEMY HERBATĘ
Pozostałą połówkę jabłka kroimy w plastry, następnie wykrawamy za pomocą foremki do ciastek dowolny kształt, usuwając tym samym gniazdo nasienne. Żurawiny nabijamy na wykałaczkę. Dekorujemy zimową herbatę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
693,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,5 kcal
Tłuszcz
6,6 g
Węglowodany
73 g
Błonnik
17,7 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do ryby
Co najlepiej doprawi grillowe dania? Oczywiście pyszna marynata! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na marynatę z cytryną, która jest idealna do ryb.

Kanapka z lazurem i kurczakiem
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Świąteczny karp w ziołowej panierce
To przepis na karpia inny niż wszystkie! Ryba w chrupiącej, aromatycznej panierce uświetni każdą uroczystość.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Tosty francuskie z babki panettone
Doskonała i łatwa w przygotowaniu przekąska lub słodkie śniadanie! Czeka na Was wspaniały smak tostów z babki panettone wzbogaconych cynamonową ubitą śmietanką, pistacjami i jeżynami. To przepis, który przypadnie do gustu domownikom lub gościom. Sprawdźcie natychmiast!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Zupa miso z warzywami i tofu
Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować smaki Japonii w swoim domu. Przygotuj zupę miso.

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!