Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé • przepis • składniki • przygotowanie
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażany, cukinie, pomidory i cebulę kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
PRZYGOTOWUJEMY PRZYPRAWY
Do miseczki przelewamy oliwę i wsypujemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do miseczki. Całość dokładnie mieszamy i tak przygotowanymi składnikami smarujemy naczynie żaroodporne.
UKŁADAMY WARZYWA I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Warzywa układamy na przemian, dość ciasno, w naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy pozostałą oliwą z przyprawami i pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY ZAPIEKANY SER
Ser nacinamy w kratkę na ok. 1 cm głębokości. Czosnek dość drobno siekamy, a gruszkę kroimy w kostkę. Bagietkę kroimy w kromki.
ZAPIEKAMY SER
Ser przekładamy do mniejszego naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na nim czosnek i gruszkę i całość skrapiamy połową oliwy. Kromki bagietki skrapiamy drugą połową oliwy i układamy obok sera. Tak przygotowane dodatki dodajemy do piekącej się zapiekanki na ok. 10-15 minut.
PODAJEMY DANIE
Zapiekankę podajemy razem z serem, z dodatkiem 2-3 gałązek rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2074,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,6 kcal
Tłuszcz
35 g
Węglowodany
42,6 g
Błonnik
11,7 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Podpłomyki z kurkami i francuskim serem
Niezwykle proste w przygotowaniu podpłomyki, a na nich eksplozja smaków i aromatów! Skuś się na wypróbowanie tego przepisu i spróbuj francuskiego sera w nowej odsłonie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Pizza hawajska
Jedni kochają ten smak, inni go unikają. Ananas na pizzy budzi kontrowersje, jednak nasza pizza jest fantastyczna i przekona każdego do tego połączenia. Tutaj po prostu liczy się wyjątkowy smak ciasta wg przepisu Kingi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Muffiny jajeczne z brokułami
Muffiny jajeczne stanowią smaczną i ciekawą alternatywę dla klasycznych wersji z mąki. Doskonałym przykładem są muffiny z dodatkiem brokuła, cheddara i tymianku. Jak zrobić tę pyszną przekąskę, będącą idealną propozycją dla osób unikających glutenu? Poznaj nasz sposób na babeczki jajeczne z brokułami!

Zapiekane roladki z tortilli
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!