Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy przyprawy, pomidory, odcedzoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
UKŁADAMY WARSTWY
W żaroodpornym naczyniu rozkładamy nachosy z niebieskiej kukurydzy. Na wierzch nakładamy przygotowany sos mięsno-pomidorowy i posypujemy startym serem.
PIECZEMY
Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się roztopił.
TWORZYMY PAJĘCZYNĘ
Kwaśną śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nią spiralę na wierzchu zapiekanki. Za pomocą wykałaczki przeciągamy linie od środka na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny.
DEKORUJEMY
Na środku dodajemy kleks śmietany i układamy plasterki jalapeño.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1743,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,9 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
7,6 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z kurczakiem i guacamole
Kawałki mięsa i sos z awokado zamknięte w pszennym placku. Sprawdzony sposób na szybkie danie w stylu meksykańskim!

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!

Placuszki z tuńczykiem
Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Pieczone szaszłyki z ziemniaczkami, karkówką i papryką
Pieczone szaszłyki z pewnością przywołają najlepsze letnie wspomnienia. Sprawdź, jak szybko i prosto można je przygotować.

Mleko gdańskie
Lubisz desery z tradycjami? Wypróbuj przepis na puszyste mleko gdańskie, które trafiło do najstarszej polskiej książki kucharskiej! Duet migdałów i śmietanki to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.