Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem w mleku. Zagniatamy z mąką, solą, jajkiem i masłem na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. W międzyczasie rozmrażamy groszek.
SMAŻYMY JAGNIĘCINĘ
Filety z jagnięciny myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Jagnięcinę mocno podsmażamy na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodajemy groszek, czosnek i dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Lekko studzimy.
FASZERUJEMY CIASTO
Jajka i śmietanę roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy soli i pieprzu. Ser obieramy ze skórki i kroimy w paski. Ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt (o średnicy ok. 45-50 cm). Wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby ciasto zwisało przez krawędź. Obkładamy połową sera. Napełniamy mieszanką z jagnięciny i groszku, obkładamy pozostałym serem i zalewamy śmietaną z jajkami. Krawędzie zwijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną i smarujemy ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając, po około połowie czasu pieczenia, folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto podajemy w kawałkach na gorąco lub letnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4188,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,6 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
31,1 g
Białko
31,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim
Wystarczy, że polędwicę wieprzową zawiniesz w ciasto francuskie, a stworzysz z niej zupełnie nowe danie! Sprawdzi się jako przekąska i danie główne.

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!