Wrapy z kurczakiem w sosie mango • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURCZAKA
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie, wąskie kawałki. Doprawiamy je solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy imbir i skórkę z limonki. Cebulę podsmażamy na głębokiej patelni. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek, przecier z mango, świeży imbir i skórkę z limonki. Całość mieszamy. Następnie dodajemy bulion drobiowy i płatki chili. Sos gotujemy przez ok. 5-7 minut.
GOTUJEMY KURCZAKA W SOSIE
Do sosu dodajemy posiekaną kolendrę i usmażonego kurczaka. Danie gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos się zredukuje.
PODAJEMY WRAPY
Mango kroimy w bardzo cienkie plastry, a pozostałe zioła delikatnie siekamy. Tortille bardzo krótko podgrzewamy. Na każdy placek nakładamy kurczaka w sosie, kilka plastrów mango i świeże zioła. Tortille zawijamy tak, aby z jednej strony nic nie wyciekało, i podajemy wrapy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wrap z placuszkami z komosy ryżowej
Domowy wrap z pyszną sałatką z kiszonych buraków i placuszkami z komosy ryżowej to świetny pomysł na sycący obiad.

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
Kwintesencja wczesnego lata: szparagi i młode ziemniaki, tym razem w duecie! Przygotuj szybkie i proste szparagi w panierce parmezanowej i ciesz się krótkim sezonem na nowalijki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Taco burgery z salsą z ogórka
Taco, a może burger? Z tym przepisem Karola nie musisz wybierać! Przygotuj to pełne aromatycznego mięsa i przypraw danie, któremu świeżości nadaje salsa z ogórka.

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Chrupiące pieczywo, aksamitny humus i garść zielonego dobra: fasolka edamame! Proste i pyszne kanapki z 3 składników polecają się na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.