Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Żółtka oddzielamy od białek i łączymy ze szpinakiem, mlekiem, cukrem i mąką. Całość blendujemy na gładką i jednolitą masę.
SMAŻYMY OMLET
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy do nich masę szpinakową, po każdym dodaniu delikatnie łączymy składniki. Gotowe ciasto przelewamy na lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem tak, aby omlet był lekko złoty z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg, jogurt i cukier umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Następnie do kremu ścieramy kostkę czekolady i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DESER
Z omleta wykrawamy kształt dna szklanego naczynia i przekładamy go na dno naczynia. Truskawki kroimy na pół i układamy na omlecie. Na owoce wykładamy krem i całość posypujemy pokruszonymi brzegami omleta. Deser przed podaniem chłodzimy przez min. 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
853 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
426,5 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
39,6 g
Białko
39,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.

Nocna owsianka z bananami
Przepis na pyszne śniadanie? Wystarczy pięć minut przed pójściem spać i rano możemy się cieszyć pyszną owsianką z bananami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.

Banany smażone w cieście
Słodkie, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Sprawdź przepis na banany, które przygotujesz w kilka chwil!

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!