Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
Do misy miksera dodajemy białka i zaczynamy je ubijać. Cukier dodajemy stopniowo, kiedy białka będą już lekko napowietrzone, i cały czas ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści, a białka będą już ubite na sztywno, wyłączamy mikser, dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy.
FORMUJEMY BEZOWY WIENIEC
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy zewnętrznej 24 cm i wewnętrznej 14 cm. Gotową bezę wykładamy za pomocą gałki do lodów na powierzchnię między okręgami.
SUSZYMY BEZĘ
Zaraz przed włożeniem bezy do piekarnika zmniejszamy temperaturę do 110°C. Wieniec suszymy przez ok. 2 godziny, aż będzie całkowicie suchy i lekko się zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Cukier puder i wodę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i syrop zacznie się gotować.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W SYROPIE CUKROWYM
Owoce żurawiny przekładamy do syropu cukrowego i dokładnie mieszamy, aby syrop całkowicie je pokrył. Kratkę do pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia i używając łyżki cedzakowej, przenosimy na nią owoce. Żurawiny układamy tak, aby się nie skleiły, i odstawiamy je na ok. 1 godzinę, aby wyschły i ostygły.
OBTACZAMY OWOCE ŻURAWINY W CUKRZE
Cukier przesypujemy na płaski talerz i obtaczamy w nim owoce. Następnie żurawiny przenosimy po raz kolejny na kratkę i suszymy ponownie przez ok. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3873,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
322,8 kcal
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
44,3 g
Błonnik
0,3 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

Sernik czekoladowo-bananowy
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
Mango, warzywa, ryż i curry, to połączenie, które zawsze smakuje. Podane w towarzystwie masła orzechowego przypadną ci do gustu na dłużej!

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!