Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto • przepis • składniki • przygotowanie
W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.
PIECZEMY PIZZĘ
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.
PODAJEMY PIZZĘ
Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4670,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,9 kcal
Tłuszcz
11,5 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!

Ekspresowe przekąski sylwestrowe
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grochówka wojskowa
Klasyczna grochówka w wojskowym wydaniu! Musisz jej spróbować.

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!

Daktyle faszerowane kremem dubajskim
Faszerowane daktyle z kremem czekoladowym w stylu dubajskim, oblane gorzką czekoladą i udekorowane pistacjami to szybki, efektowny i zdrowy deser na każdą okazję!

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.