Wielkanocna baba drożdżowa • przepis • składniki • przygotowanie
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rodzynki przesypujemy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Przekładamy do miseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie jasny krem. Ubite żółtka dodajemy do drożdżowego zaczynu, mieszamy i dodajemy pozostałą mąkę. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość).
PIECZEMY BABĘ WIELKANOCNĄ
Następnie przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, aby ciasto znowu podwoiło swoją objętość. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, aby forma wystygła, następnie wyjmujemy babę z formy na kratkę do studzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Cukier puder mieszamy z wodą i polewamy babę. Zamiast wody do polewy możemy użyć soku z cytryny lub pomarańczy. Babę kroimy na kawałki, możemy podawać na przykład z różaną konfiturą. Aby jeszcze bardziej wzmocnić smak cytrusów, możemy na wierzch baby zetrzeć skórkę ze sparzonej cytryny lub pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5520,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
460,0 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
74,2 g
Błonnik
10,2 g
Białko
10,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki jajeczne
Ugotowałeś za dużo jajek na śniadanie? Na obiad przyrządź z nich kotleciki z dodatkiem purée z marchwi i sałatą masłową ze śmietaną!

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Mrożony jogurt z malinami i limonką
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!

Wielkanocne koszyczki
Apetyczne foremki z kruchego ciasta wypełnione owocami i kremem waniliowym. Robią ogromne wrażenie i smakiem, i wyglądem!

Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!