Wegańskie placki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
706,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
353,2 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
53,6 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!

Panna cotta
Włoska klasyka w lekkim i leśnym wydaniu – oto deserowa propozycja Darii, którą zjesz tak szybko, jak przygotujesz!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlety na parze z łososiem i warzywami
Fantastyczny posiłek na początek dnia: omlety na parze wypełnione wędzonym łososiem i świeżymi warzywami. Przygotuj pożywne i lekkie śniadanie z wykorzystaniem termorobota MC Smart!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Chipsy z tortilli z sosem serowym
Domowe chipsy z tortilli to idealny pomysł na imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie to proste!