Wegańska pascha • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ
Kaszę jaglaną podprażamy w rozgrzanym, suchym garnku. Następnie zalewamy ją 700 ml mleczka kokosowego i doprawiamy syropem klonowym oraz ziarenkami laski wanilii (aby zapewnić intensywny smak waniliowy, do garnka warto dodać też łupiny laski). Całość doprawiamy szczyptą soli i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASCHĘ
Kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej pozostałe mleczko kokosowe, namoczone wcześniej migdały, olej kokosowy i erytrytol. Całość dokładnie blendujemy. Następnie do masy dodajemy roślinny jogurt kokosowy i ścieramy skórkę z cytryny. Masę mieszamy.
CHŁODZIMY PASCHĘ
Wszystkie bakalie dość drobno siekamy, przekładamy je do masy na paschę i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na sitko wyłożone gazą, zawijamy ją od góry i przykrywamy talerzem. Tak zabezpieczoną paschę przekładamy na noc do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji.
DEKORUJEMY PASCHĘ
Paschę odwijamy z gazy, przekładamy na talerz i dekorujemy migdałami oraz kawałkami suszonych moreli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3330 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
832,5 kcal
Tłuszcz
58,5 g
Węglowodany
71,3 g
Błonnik
8,7 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
Nie ma to jak dobry bowl! Z kaszą orkiszową, tofu i warzywami będzie smakować naprawdę wyśmienicie! To idealne, nieskomplikowane danie, które sprawdzi się na obiad lub kolację.

Batony z orzechami pekan
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!