Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 4 KAWAŁKI
folii aluminiowej tarkę blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 180–190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. ODCEDŹ NA: sicie.
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon, pozbawiamy kości oraz nadmiaru skóry i układamy na desce skórą do dołu. NIEWIELKIE KAWAŁKI DELIKATNIE: nacinamy.
UDKA DOPRAWIAMY OD
strony mięsa odrobiną soli i pieprzu.
NA KAŻDY KAWAŁEK
kurczaka nakładamy po jednym suszonym pomidorze, następnie doprawiamy suszonym oregano.
NA POMIDORACH UKŁADAMY
również kawałki sera feta o grubości ok.
1 CM, NA
ser nakładamy kilka listków świeżej mięty.
TAK PRZYGOTOWANE UDKA
zawijamy tak, żeby wszystkie składniki znalazły się wewnątrz mięsa.
KAŻDY KAWAŁEK ZROLOWANEGO
kurczaka obwijamy szczelnie (jak cukierek) kawałkiem folii aluminiowej polanej od wewnątrz odrobiną oliwy z oliwek.
NA ROZGRZANEJ PATELNI
bez tłuszczu smażymy kawałki kurczaka przez 2 minuty z każdej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
w foliach przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C (termoobieg)na 25-35 minut.
PLACKI Z CUKINII
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych i startą na tarce o grubych oczkach przekładam do miski.
DO CUKINII DODAJEMY
ugotowany ryż oraz mąkę.
NASTĘPNIE DO SKŁADNIKÓW
dodajemy suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekane ząbki czosnku.
NA KOŃCU DO
masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, następnie odstawiamy je na 3-4 minuty.
NASTĘPNIE SPRAWDZAMY KONSYSTENCJĘ,
jeśli jest taka potrzeba, dodajemy szczyptę mąki.
NA PATELNI Z
odrobiną rozgrzanego oleju słonecznikowego smażymy małe, okrągłe placki z przygotowanej masy.
PLACKI SMAŻYMY OKOŁO
3 minut z każdej strony.
SOS TZATZIKI OGÓREK
obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy na sitko.
POSYPUJEMY Z WIERZCHU
odrobiną soli, odstawiamy do obciekania, a następnie odsączamy z nadmiaru wody.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
jogurt grecki oraz świeżą, posiekaną miętę.
NASTĘPNIE DO SOSU
wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną pieprzu i solą.
DODAJEMY POKROJONEGO I
odcedzonego ogórka oraz pokrojone w drobną kostkę oliwki. POLEWAMY ODROBINĄ SOKU: z cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
UPIECZONEGO KURCZAKA WYJMUJEMY
z piekarnika.
ODSTAWIAMY NA 3-5
minut, następnie odcinamy końce folii aluminiowej, a następnie zdejmujemy całą folię.
KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA
kroimy na pół.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy placki z cukinii, obok wykładamy sos tzatziki, na sos nakładamy przekrojony na pół kawałek kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2220,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,1 kcal
Tłuszcz
34,6 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
33,1 g
Białko
33,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Złoty sernik z kiwi
Szybki i uda się każdemu! Złoty sernik z kiwi zachwyca chrupiącym, korzennym spodem i delikatną masą na bazie mascarpone. Spróbuj, a przepis zostanie z Tobą na dłużej!

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem rabarbarowo-malinowy
Słodki dżem o smaku kojarzącym się z beztroskimi dniami lata. Pyszny do pieczywa na śniadanie i jako dodatek do herbaty.

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.