Tort jogurtowo-owocowy • przepis • składniki • przygotowanie
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
SPÓD Z MUSLI
strawberry crunchy Formę o średnicy 17 cm owijamy folią spożywczą (wraz ze spodem formy).
MASŁO UCIERAMY Z
cukrem pudrem i dokładnie łączymy z pokruszonym drobno musli.
MASĘ WYKŁADAMY RÓWNOMIERNIE
na dno formy mocno ugniatając.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
15-20 minut.
MUS JOGURTOWO-OWOCOWY CUKIER
puder i sok z cytryny łączymy ze zmiksowanymi truskawkami.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej.
DO ŻELATYNY DODAJEMY
łyżkę musu i przelewamy ją do pozostałej części musu truskawkowego (w ten sposób nie powstaną grudki), dokładnie mieszamy.
DODAJEMY JOGURT NATURALNY,
łączymy składniki na jednolitą masę.
SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY
i dodajemy do tężejącego musu.
WLEWAMY DO FORMY
z musli, zostawiając ok.
5-7 MM MIEJSCA
na żelkę truskawkową.
CHŁODZIMY W LODÓWCE
około godzinę, do całkowitego stężenia musu.
ŻELKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI
miksujemy w naczyniu blendera lub za pomocą miksera i dodajemy do nich cukier puder i sok z cytryny.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W
wodzie, po napęcznieniu rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i łączymy z musem truskawkowym.
WYSTUDZONĄ ŻELKĘ WYLEWAMY
na mus jogurtowo-owocowy, chłodzimy w lodówce do stężenia.
DEKORACJA BISZKOPTY SKRACAMY
z jednej strony o około 2 cm i przyklejamy dookoła tortu.
TORT DEKORUJEMY OWOCAMI
: filetami z pomarańczy, plastrami kiwi i skropionymi sokiem z pomarańczy kawałkami jabłka (sok zapobiega ściemnianiu jabłka).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
294,9 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
36,2 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Cynamonki z kremem korzennym
Jeżeli chcesz, żeby Twoja kuchnia wypełniła się korzennym aromatem i zapachem cynamonu, przygotuj cynamonki z kremem korzennym według naszego przepisu. Ten smaczny i chrupiący deser z pewnością zachwyci Twoich domowników lub gości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz wieprzowy z łopatki
Soczyste i miękkie kawałki mięsa przyrządzone w towarzystwie ziemniaków i papryki, z wyczuwalną nutą sosu sojowego.

Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!