Syrop czekoladowo-kawowy • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CUKIER, CUKIER WANILIOWY,
ziarna kawy wkładamy do garnka.
ZALEWAMY 500 ML
wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.
CZEKOLADĘ SIEKAMY.
SYROP ZDEJMUJEMY Z
ognia i stapiamy w nim czekoladę.
POZOSTAWIAMY NA 5-10
minut.
NASTĘPNIE ZAGOTOWUJEMY PONOWNIE,
dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
GOTUJEMY PRZEZ 5
minut, stale mieszając.
SYROP PRZELEWAMY PRZEZ
sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml).
ZAMYKAMY I ODSTAWIAMY
do ostygnięcia.
OTWARTE BUTELKI PRZECHOWUJEMY
w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.
IDEALNIE NADAJE SIĘ
do lodów, gofrów, deserów i kawy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2983,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372,9 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
74,9 g
Błonnik
3,1 g
Białko
3,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Szybkie tosty z grzybami
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!