Smalec z fasoli • przepis • składniki • przygotowanie
Smalec z fasoli to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego smalcu wieprzowego. Ten roślinny zamiennik cieszy się coraz większą popularnością wśród osób poszukujących bezmięsnych smarowideł. Smalec z fasoli jest niezwykle prosty w przygotowaniu i można wykorzystać go nie tylko do kanapek. Jak przyrządzić ten nietuzinkowy produkt? Odkryj nasz przepis na pyszny smalec z fasoli!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLĘ
Ugotuj fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła wraz z sodą oczyszczoną oraz liściem laurowym. Zajmie to ok. godziny w przypadku drobniejszej odmiany fasoli i ok. 1,5 godziny w przypadku fasoli o dużych ziarnach (takiej jak Piękny Jaś. Pod koniec gotowania wyciągnij liście z garnka. Zakończ gotowanie, gdy woda prawie całkiem się zredukuje. Nie powinno zostać jej zbyt dużo, bo smalec wyjdzie za rzadki. Jeśli masz wątpliwości, czy w garnku nie ma za dużo płynu, odcedź z niej fasolę, a płyn zachowaj do późniejszego wykorzystania. Przyda się do rozrzedzania masy podczas blendowania.
BLENDUJEMY FASOLĘ
Ugotowaną białą fasolę przypraw sosem sojowym, a następnie zblenduj na gładką masę i odstaw na bok, by lekko przestygła. Jeśli masa jest sucha i trudno się ją miksuje, dolej nieco wody z gotowania.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I JABŁKO
Cebulę i jabłko obierz i pokrój drobno. Składniki podsmaż na patelni na małym ogniu z rozgrzanym olejem. Po kilku minutach dodaj na patelnię masło oraz cukier i wymieszaj. Cebula i jabłko powinny się delikatnie skarmelizować. Ściągnij patelnię z ognia.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI
Dodaj cebulę i jabłko do fasoli. Dodaj także pozostałe przyprawy - pieprz, majeranek i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy łopatki.
PRZEKŁADAMY SMALEC DO SŁOIKA
Gotowy smalec przełóż do słoika i pozwól mu całkiem wystygnąć, a potem zakręć i schowaj do lodówki. Smalec jest zdatny do spożycia przez ok. 5-6 dni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1201,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,3 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carpaccio z miodowego melona
Świeże, soczyste owoce, listki orzeźwiającej mięty i odrobina mocnego alkoholu. Kuszące i słodkie połączenie!

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Kiełbaski piwne z grilla
Kiełbaski marynowane w piwie i miodzie staną się z pewnością przebojem każdego (nie tylko męskiego) grilla.

Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
Bób w wersji kremu, to smakowita propozycja Kingi Paruzel. Wypróbuj już dziś!