Słodki chlebek skubany • przepis • składniki • przygotowanie
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATANIE CIASTA
Drożdże wkruszyć do pojemnika miksującego, dodać mleko i cukier, podgrzewać (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Zagniatać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszyknead/2 minuty. Ciasto zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika; jeśli jest zbyt kleiste, dodać jeszcze najwyżej 50 g mąki. Ponownie zagniatać (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 4. Przełożyć ciasto do miski, przykryć kuchennym ręcznikiem i na 1 godzinę odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ŁĄCZENIE JABŁKA Z MASŁEM I CYNAMONEM
Jabłka obrać, oczyścić z nasion, pokroić na ósemki, a następnie na cienkie płatki. Do pojemnika włożyć masło, wsypać cynamon z cukrem. Podgrzewać (z zatkniętą miarką)2 minuty/prędkość 2/80°C. Masło z cynamonem wymieszać z jabłkami. Rozgrzać piekarnik do 175°C (z termoobiegiem).
WAŁKOWANIE CIASTA
Ciasto drożdżowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (na prostokąt 40×20 cm) i obłożyć jabłkami. Z obu dłuższych boków założyć ciasto do środka. Podzielić wzdłuż środkowego „szwu” i pokroić na równe kwadraty. Natłuścić wnętrze formy keksowej. Formę ustawić pionowo i lekko na skos ułożyć w niej jeden na drugim kwadraty ciasta.
PIECZENIE CHLEBKA
Ustawić formę poziomo, kwadraty ciasta posmarować pozostałym masłem cynamonowym. Przykryć i odstawić na 30 minut, żeby ciasto ponownie wyrosło. Potem piec je 45 minut w nagrzanym piekarniku. Patyczkiem sprawdzić, czy jest dobrze upieczone, w razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2407,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,2 kcal
Tłuszcz
15,3 g
Węglowodany
61,0 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lasagne ze szpinakiem
Delikatne lasagne ze szpinakiem, ricottą i grillowaną papryką, zapiekane w airfryerze – kremowe, aromatyczne i doskonale zbalansowane.

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
Pieczona ryba z aromatycznym, warzywnym farszem. Doskonale komponuje się z ziemniaczkami w mundurkach lub świeżą bagietką.

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!