Etiopski gulasz z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KAPUSTĘ CZYŚCIMY, POZBAWIAMY
głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski.
CEBULĘ SIEKAMY, MARCHEW
kroimy w drobną kostkę.
OBA SKŁADNIKI DUSIMY
na gorącym oleju przez 3 minuty, mieszając.
DOPRAWIAMY KUMINEM, KURKUMĄ,
solą i pieprzem i krótko podsmażamy.
DOLEWAMY 400 ML
bulionu i dodajemy kapustę.
GOTUJEMY PRZEZ 10
minut pod przykryciem.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
DODAJEMY DO KAPUSTY,
w razie potrzeby podlewamy pozostałym bulionem.
GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE
15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
909,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,3 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
41,3 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Gulasz ekstra z jelenia w czerwonym winie
Gulasz z jelenia to prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny. Zrobisz go w bardzo łatwy sposób, a dodatek wytrawnego czerwonego wina doskonale podkreśli jego niepowtarzalny smak!

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado
Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
Kuchnia Japonii to Twoje smaki? Koniecznie spróbuj więc zupy miso z tofu i wędzonym pstrągiem – wg przepisu Karola przygotujesz ją prosto i szybko!

Poke bowl ze szpinakiem, ananasem i marynowanym tofu
Hawaje to nie tylko miejsce wyścigów popularnej serii „samochodówek”. To tam powstały poke bowle, które są proste w przygotowaniu, sycące i pyszne! Spróbuj tego dania w wersji wegańskiej i niech jego smak spotęguje Twoje wrażenia z gry.