Serowe bułeczki z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko łączymy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i letnią wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym z założoną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po ok. 3 minutach wyrabiania do ciasta dodajemy miękkie masło. Ciasto dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy starty cheddar na tarce o drobnych oczkach i oregano. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 podobnej wielkości kulek (ok. 47 g każda). Następnie układamy je w odstępach w koszu airfryera wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło.
PIECZEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez ok. 10-12 minut w airfryerze rozgrzanym do temp. 180°C. Masło roztapiamy i smarujemy nim gotowe serowe bułeczki
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1405,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
0,2 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.

Makaron z boczkiem i brukselką
Aromatyczny makaron z kilku składników? Z Paulą to możliwe! Wypróbuj ten świetny przepis na proste, szybkie i niezwykle smaczne danie.

Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
Wyrazisty smak cytrusów i aromat kardamonu – przygotuj lemoniadę, która chłodzi nawet w najgorętsze dni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!