Sernik z brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
265 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone masło. Miksujemy przy użyciu mieszadła, aż powstanie kruszonka.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Do kruszonki dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto dłońmi, a potem zwijamy je w kulę.
DZIELIMY CIASTO
Dzielimy ciasto na dwie części i owijamy je folią — jedną kulkę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
MIESZAMY BAZĘ
W drugiej misce miksujemy ze sobą twaróg, cukier, aromat oraz jajka.
DODAJEMY BUDYŃ
Do gładkiej, twarogowej masy dodajemy budynie i znowu miksujemy, by pozbyć się wszystkich grudek.
KROIMY BRZOSKWINIE
Odcedzamy brzoskwinie z syropu, a następnie kroimy je na ćwiartki, a potem jeszcze w plasterki lub dużą kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ
Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją, a potem ubijamy w niej na sztywno białka. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać powoli cukier i dalej ubijamy, aż piana zrobi się błyszcząca.
SKŁADAMY SERNIK
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód formy, dociskając do dna formy. Następnie wykładamy na ciasto masę serową, potem brzoskwinie, a na końcu ubite białka. Wyciągamy także ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce. Kruszonka powinna pokryć całą powierzchnię sernika.
PIECZEMY SERNIK
Wsuwamy blachę do pieca i pieczemy przez 45-50 minut, aż sernik ładnie się zarumieni. Po upieczeniu zostawiamy sernik do delikatnego przestygnięcia w piekarniku przez 30 minut, a potem uchylamy drzwiczki na 15 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy sernik do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
W umytej i suchej misce łączymy ze sobą cukier puder oraz ciepłą wodę i energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowanym lukrem ozdabiamy sernik. Możemy także dodatkowo udekorować go listkami mięty lub melisy. Sernik jest gotowy, gdy całkiem przestygnie, a lukier stwardnieje (najlepiej wsadzić go na 15 minut do lodówki, gdy będzie już w temperaturze pokojowej).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9326,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1332,4 kcal
Tłuszcz
51,1 g
Węglowodany
188,4 g
Błonnik
1,5 g
Białko
34,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Stek z udźca jelenia z rozmarynem
Wyjątkowa okazja? Przygotuj aromatyczny stek z udźca jelenia z rozmarynem w sosie blue cheese. Twoi goście będą zachwyceni!

Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Wyjątkowa polędwica wołowa, czyli bresaola, podana z grillowaną gruszką i chrupiącymi dodatkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj ją i zaskocz bliskich połączeniem smaków, które charakteryzują to danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Apple pie - amerykańska szarlotka
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ulubiony deser Amerykanów. Jego charakterystyczna, krucha skorupka i aromatyczne nadzienie z soczystych jabłek sprawiają, że trudno mu się oprzeć. Dziś podzielimy się z Tobą przepisem na to pyszne ciasto, które wypełni Twój dom zapachem cynamonu i pieczonych jabłek.

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!

Babeczki red velvet
Poznaj przepis na popularny tort w mniejszej wersji! Te babeczki smakują wyśmienicie!