Sernik tutti frutti • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Owoce dokładnie myjemy i kroimy: truskawki i winogrona na pół, a banana i brzoskwinie w cienkie plasterki. Borówki zostawiamy w całości.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do jednej miski wsypujemy 150 g galaretki (ok. 2 opakowania) i zalewamy ją 400 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą galaretkę i również ją zalewamy pozostałymi 350 ml wody. Galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z GALARETKĄ
Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Mascarpone, serek waniliowy i drobno posiekaną czekoladę dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy masę serową z ubitą śmietanką. Na koniec do masy, cienkim strumieniem, przelewamy większą porcję galaretki, cały czas mieszając.
CHŁODZIMY SERNIK
Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie zalewamy je masą serową i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie na serniku układamy owoce i zalewamy je pozostałą galaretką cytrynową. Gotowy sernik chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,1 kcal
Tłuszcz
14,7 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
2,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z czekoladą
Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Penne w kremowym sosie z szynką parmeńską
Makaron penne w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Podany z szynką parmeńską i aromatycznym parmezanem zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aglio e olio w wersji fit
W tym przepisie zamiast makaronu DG wykorzystał warzywa. Wypróbuj!

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Smoothie bowl z pitają
Smoothie bowl z pitają, czyli danie, które idealnie sprawdzi się na śniadanie w letni dzień. Skorzystaj z naszego przepisu i przekonaj się, jak świetnie smakuje ten pełen egzotycznych dodatków przysmak.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
Wykorzystaj dynię, by przygotować oryginalną, sycącą zapiekankę, która sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Z chipsami z pietruszki smakuje wyśmienicie!

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Jajka faszerowane z awokado i wędzonym łososiem
Pyszne kremowe jajka z awokado, wędzonym łososiem i koperkiem to przekąska, która zaskoczy smakiem i wyglądem. Świetna opcja na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!