Popcorn z karmelem z chili i cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY ZIARNA KUKURYDZY
Chili ucieramy w moździerzu i mieszamy z cukrem oraz cynamonem. Olej podgrzewamy w rondlu. Wrzucamy kukurydzę i przykrywamy rondel przykrywką (najlepiej szklaną). Gdy ziarna kukurydzy w rondlu zaczną pękać, zmniejszamy nieco ogień. Od czas do czasu potrząsamy rondlem.
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL
Na patelni stapiamy cukier z 4 łyżkami wody, aż cukier skarmelizuje się na jasnobrązowy kolor. Nie mieszamy, lecz delikatnie przechylamy patelnię w razie potrzeby.
ŁĄCZYMY POPCORN Z KARMELEM
Popcorn wyjmujemy z rondla (niepęknięte ziarna usuwamy) i przekładamy na patelnię. Krótko obtaczamy w karmelu i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy przez chwilę, aż karmel stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
899,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
224,8 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
1,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Sałatka z kabanosów
Szybka sałatka, która świetnie się sprawdzi podczas przyjęć! Koniecznie wypróbuj przepis!

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Kanapka z focaccii z mortadelą i domowym pesto
Pyszna kanapka z focaccii z delikatną mozzarellą i włoską mortadelą. To świetny pomysł na śniadanie, przekąskę lub kolację we włoskim stylu.

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Klasyczna jajecznica
Niektórzy twierdzą, że w klasyka obroni się zawsze. Przekonaj się, czy klasyczna jajecznica ze szczypiorkiem z przepisu DG smakuje tak, jak lubisz!

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!