Sernik na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY
kruchy spodu bez pieczenia.
CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY
i łączymy z miękkim masłem.
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY
21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA
i ciastek, mocno dociskamy do dna.
MASA SEROWA DO
garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
NA GARNKU UMIESZCZAMY
metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
GDY MASA UZYSKA
odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
i pozostawiamy do wystygnięcia.
ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na ok. 1,5-2 GODZIN.
JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY
ubitą śmietaną i truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3852,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
642,0 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.

Owoce pod kruszonką z lodami proteinowymi
Deser słodzony erytrytolem. Podany z lodami proteinowymi, będzie świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Chrupiąca kruszonka i kryjące się pod nią kwaskowate owoce to wymarzone połączenie.

Bułeczki wielkanocne
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka owsiane z mango
Spróbuj owsianych ciasteczek z mąką żytnią, migdałami i słodkim mango!

Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!

Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!