Bezglutenowa, wegańska szarlotka z kaszą jaglaną bez cukru • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szarlotkę dla każdego! Bezglutenowa, na spodzie z kaszy jaglanej, wegańska, a do tego bez dodatku cukru.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Najpierw we wrzątku, następnie zimną wodą. Kaszę gotujemy w mleku roślinnym przez 15–20 minut na małym ogniu, aż wchłonie płyn i stanie się miękka. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie miksujemy. Kaszę mieszamy ze zmiksowanymi daktylami. Opcjonalnie dosładzamy syropem klonowym.
ŚCIERAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są soczyste, odsączamy je z nadmiaru soku. Jabłka łączymy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i proszkiem budyniowym.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę kaszy jaglanej, rozprowadzamy równo, ugniatamy. Na kaszę nakładamy przygotowaną masę jabłkową.
POSYPUJEMY CIASTO KRUSZONKĄ
Pozostałą kaszę mieszamy z siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi oraz olejem kokosowym.Tą mieszanką przykrywamy owoce, by powstała chrupiąca warstwa.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 55-60 minut, aż wierzch lekko się przyrumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,3 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
31,4 g
Błonnik
4,4 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Koktajl brzoskwiniowo-marchewkowy
Słodki owocowy napój o kremowej konsystencji i kuszącym kolorze… a do tego bomba witaminowa! Polecamy na gorące dni.

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!