Sernik dyniowy na korzennym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Dynię myjemy, wydrążamy pestki, kroimy na cząstki i układamy na blaszce. Na blaszkę wlewamy odrobinę wody, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 35 minut. Upieczoną dynię studzimy, oddzielamy miąższ od skórki. Dokładnie miksujemy miąższ. Oddzielamy potrzebną ilość, resztę możemy zamrozić lub wykorzystać do innego dania. Ciastka czekoladowe kruszymy. Dodajemy przyprawę korzenną i roztopione masło. Dokładnie mieszamy i przekładamy na dno formy. Ugniatamy. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY
Pomarańcze myjemy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W soku namaczamy żelatynę, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Purée z dyni łączymy z otartą skórką pomarańczową, przyprawą korzenną, rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Całość miksujemy, następnie łączymy z serkiem homogenizowanym. Dokładnie mieszamy i łączymy z ubitą śmietanką. Gotową masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego zestalenia się masy.
UKŁADANIE ŻELKI NA SERNIKU
Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę, a ze wszystkich trzech wyciskamy sok, musi go być około 200-250 ml. W 100 ml namaczamy żelatynę. W garnku zagotowujemy sok, purée z dyni, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Wszystko miksujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy żelka będzie już chłodna i zacznie żelować, wylewamy ją równomiernie na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gotowy sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi i cząstkami pomarańczy, możemy także użyć listków mięty lub melisy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3555,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
222,2 kcal
Tłuszcz
12,1 g
Węglowodany
23,8 g
Błonnik
5,2 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Deser owocowy z płatkami owsianymi
Ulubione owoce, chrupiące płatki crunchy i jogurt naturalny – prosty sposób na szybki, smaczny i lekki deser dla każdego.

Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
Aromatyczne przyprawy, ryż basmati i chlebek naan - rozsmakuj się w kuchni indyjskiej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!