Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KLOPSIKI
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Oba składniki zagniatamy z mięsem mielonym, przyprawą 5 smaków i solą. Formujemy małe klopsiki. Podsmażamy na dużej patelni na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Makaron sojowy przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut do spęcznienia. Kiełki myjemy, osączamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 1 minutę. Odlewamy wrzątek i osączamy kiełki z wody. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU
Czosnek obieramy i siekamy. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki, sosem chili i sosem sojowym.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Makaron osączamy z wody i przecinamy na mniejsze kawałki nożyczkami. Mieszamy z kiełkami, papryką i dressingiem. Umieszczamy na talerzu lub w miseczkach. Klopsiki z mięsa mielonego osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na makaron. Podajemy posypane listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1577,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,3 kcal
Tłuszcz
23 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
18,4 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondue serowe
Fondue to prawdziwy rytuał! Przygotuj go w wersji wytrawnej – wino, sery i doskonałe dodatki. To prawdziwa uczta dla Twoich kubków smakowych!

Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Ciasto z marcepanem
Wilgotne i pełne migdałów ciasto z marcepanem, czyli idealny deser na chłodniejsze dni! Koniecznie spróbuj tego połączenia smaków zaproponowanego przez Kingę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
Prosta w przygotowaniu potrawa, która robi ogromne wrażenie. Słodko-kwaśna marynata – oto sekret tego przepisu!

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.