Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na szybki i pożywny lunch? Wypróbuj połączenie kaszy gryczanej, pieczarek i czerwonej fasoli. To świetny pomysł na sałatkę do pracy. Przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
SMAŻYMY SZPINAK
Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podsmażamy, aż szpinak całkowicie „zwiędnie”. Następnie zdejmujemy go z patelni i odstawiamy na bok.
SMAŻYMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy szpinak, i solimy, aby puściły wodę. Smażymy do momentu, kiedy cała woda odparuje, a pieczarki się podsmażą.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pieczarki, szpinak i odcedzoną czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1403,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,8 kcal
Tłuszcz
6,3 g
Węglowodany
53,8 g
Błonnik
9,2 g
Białko
17,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
Wypróbuj zupę gulaszową z młodą kapustą, pomidorami, kolendrą i kuminem w nowej odsłonie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.