Sałatka z białej fasoli • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY FASOLĘ
Fasolę zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 12 godzin.
GOTUJEMY FASOLĘ
Fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dolewamy dużą ilość wody i gotujemy ok. 1 godziny na małym ogniu, aż fasola będzie miękka – tuż przed końcem gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.
PIECZEMY BURAKI
Buraki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem z każdej strony, posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem i octem balsamicznym. Buraki zawijamy szczelnie w folie aluminiową (każdy z osobna) i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 165°C. Maja one być półtwarde. Gdy się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Orzeszki pinii podprażamy na suchej patelni na złoty kolor. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w plastry. Pomarańczę obieramy, pozbywając się także białej otoczki z cząstek. Na półmisek wykładamy umyty, osuszony szpinak, dodajemy buraki, fasolę, kawałki pomarańczy, pestki granatu oraz orzeszki pinii i orzechy pekan.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W małym rondelku łączymy sok wyciśnięty z pomarańczy z resztą składników sosu i podgrzewamy, mieszając. Sałatkę polewamy przestudzonym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1203,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
300,8 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
41,6 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kremowym kurczakiem
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Pumpkin spice latte
Klasyk wśród napojów pachnących jesienią, czyli dyniowe latte. Poświęć kilka chwil i ciesz się kawą jak z kawiarni we własnym domu.

Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
Sok winogronowy to pyszna podstawa smoothie. Dodaj kilka owoców i wyśmienity smak gwarantowany!