Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki • przepis • składniki • przygotowanie
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY BAGIETKĘ
Bagietkę grubo kroimy, a następnie podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 5 minut.
KROIMY WARZYWA
Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z maślanką, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz otartą skórką. Dodajemy olej i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Dressing mieszamy z ogórkiem, selerem i bagietką, a następnie odstawiamy na 10-15 minut do przegryzienia się smaków.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Maliny przebieramy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Oba składniki dodajemy do sałatki i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1128,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
564,2 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
70,5 g
Błonnik
10,9 g
Białko
19,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Halloweenowa przekąska z jabłek
Z owoców możesz przygotować wyjątkowe przekąski na Halloween. Zobacz, jak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.

Sałatka z kuskusem, mango i awokado
Słoneczna sałatka z mango, awokado i kuskus z pysznym sosem na bazie suszonych pomidorów – łatwy i szybki przepis dla Ciebie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażona okra z cebulą i suszonymi morelami
Zagraj w zielone z egzotyczną okrą, której smak odkryjesz dzięki przepisowi Darii! Najlepiej smakuje w połączeniu z morelą, pomidorowym sosem i rozgrzewającymi przyprawami!

Kasza gryczana z warzywami
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.