Sałatka bawarska z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZATKUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.
OSĄCZAMY KAPUSTĘ
Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1726,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
287,7 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
6,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
Kuchnia Lidla zaprasza na wielką ucztę. W roli głównej: pstrąg łososiowy.

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Łopatka duszona w cydrze
Łatwy sposób na doskonałe danie z wieprzowiny? Przygotuj łopatkę duszoną w cydrze z nutą cynamonu i kaszą pęczak!