Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru • przepis • składniki • przygotowanie
Gdy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, przyda się naturalny rozgrzewacz! Przygotuj prosty napar z imbiru i kurkumy, a jesienny czas wypełni się wyjątkowym ciepłem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY IMBIR WRZĄTKIEM
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce kroimy w talarki i przekładamy do szklanki. Zalewamy wrzątkiem. Szklankę przykrywamy spodkiem lub ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI NAPARU
Dodajemy kurkumę startą na tarce o drobnych oczkach. Podczas ścierania używamy rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie farbuje dłonie na żółty kolor.
MIKSUJEMY I GOTUJEMY IMBIR I KURKUMĘ
Dokładnie umyty i osuszony imbir w skórce wraz z kurkumą wkładamy do pojemnika miksującego. Składniki zalewamy wodą i miksujemy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 9. Następnie zmiksowane składniki podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 80°C / obroty 1.
ŁĄCZYMY NAPAR Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Do pojemnika miksującego dodajemy miód, sok z cytryny i pieprz. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 sekund / obroty 3. Przed podaniem naparu czekamy ok. 5 minut i odcedzamy go przez sitko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
83,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83,1 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
0,2 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Szaraki z pieczonym łososiem i kremowym szpinakiem
Szaraki to krótko gotowane kluski ziemniaczane. Zobacz, jak smakują w połączeniu z pieczonym łososiem i szpinakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Tapas z salchichón
Zainspirowane hiszpańskimi smakami pyszne tapas z wyjątkową kiełbasą salchichón to świetny pomysł na przekąskę na imprezę. Wypróbuj ten prosty przepis Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!