Roladki z szynki w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TŁUCZEK KILKA
kawałków folii spożywczej sznurek naczynie żeliwne z pokrywką kulkę do ucierania Przygotuj wcześniej Masło mocno schłódź w lodówce.
SUSZONE PODGRZYBKI ZALEJ
zimną wodą i odstaw na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
NAMOCZONE GRZYBY ODCEDŹ,
przełóż do garnka i zalej zimną wodą. DODAJ ULUBIONE PRZYPRAWY: (np.
KMINEK, LIŚĆ LAUROWY,
majeranek) oraz szczyptę soli. GOTUJ DO: miękkości.
ZACHOWAJ WYWAR PO
gotowaniu grzybów.
ROLADKI MIĘSO Z
szynki kroimy na plastry, które przykrywamy kawałkiem folii, za pomocą tłuczka rozbijamy aż do uzyskania bardzo cienkiego plastra.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
mielonym, białym pieprzem z jednej strony.
NA KAŻDY PRZYPRAWIONY
plaster nakładamy po 2 plastry boczku, na boczku układamy przekrojone na pół kawałki suszonych śliwek (około 6-7 kawałków, pozostałą ilość pozostawiamy do sosu).
PLASTER SZYNKI ZWIJAMY,
tworząc roladę (ale zostawiamy otwarte boki).
SZNURKIEM DELIKATNIE OWIJAMY
roladki tak, żeby zachowały odpowiedni kształt.
TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI
doprawiamy odrobiną pieprzu i soli, następnie obsmażamy je z każdej strony na patelni grillowej z niewielką ilością oleju.
SMAŻYMY DO UZYSKANIA
złotego koloru.
PRZYSMAŻONE ROLADKI PRZEKŁADAMY
do naczynia żeliwnego.
PURÉE ZIEMNIAKI ZE
skórką parujemy ok.
30-40 MINUT W
dużym garnku z niewielką ilością wody.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY
na talerz i odstawiamy do przestudzenia.
NASTĘPNIE OBIERAMY ZE
skórki i dzielimy na mniejsze kawałki.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA,
dodajemy 2-3 łyżki mleka, ok. 50 G ZMROŻONEGO: masła, doprawiamy startą na tarce gałką muszkatołową, mielonym, białym pieprzem i solą.
PODGRZEWAJĄC, UCIERAMY WSZYSTKIE
składniki.
PURÉE ZDEJMUJEMY Z
ognia, odstawiamy na bok.
SOS NA PATELNIĘ,
na której smażyliśmy roladki, wrzucamy plasterki czosnku, chwilę smażymy aż do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i szczyptę majeranku.
SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM
winem. REDUKUJEMY. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: majeranku.
UGOTOWANE POGGRZYBKI KROIMY
w paseczki a następnie dodajemy wraz z wywarem do wina z cebulą, czosnkiem i majerankiem.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody, doprawiamy solą i pieprzem.
WRZUCAMY OBRANY, POKROJONY
w drobną kostkę imbir. ZAGOTOWUJEMY.
NA KOŃCU DODAJEMY
2 łyżki sosu sojowego. PRZYSMAŻONE ROLADKI ZALEWAMY: sosem. POSYPUJEMY SUSZONYMI: śliwkami.
NACZYNIE ŻELIWNE PRZYKRYWAMY,
zagotowujemy, następnie dusimy ok. 1 GODZINY.
W TRAKCIE DUSZENIA
dodajemy niewielką ilość śmietanki (pozostała ilość śmietanki zostanie dodana krótko przed podaniem).
ROLADKI ZDEJMUJEMY Z
ognia, wyjmujemy je z sosu, zdejmujemy z nich sznurek.
DO POZOSTAŁEGO W
naczyniu sosu dodajemy miód oraz pozostałą ilość śmietanki, podgrzewamy.
POZBAWIONE SZNURKA ROLADKI
wkładamy ponownie do sosu, chwilę podgrzewamy.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy purée tworząc pasek.
ROLADKI PRZEKRAWAMY NA
pół z ukosa.
TAK PRZEKROJONE ROLADKI
układamy na purée. OBOK WYKŁADAMY: sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2415,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
39,3 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie – ryż basmati w towarzystwie kurczaka i sosu pomarańczowego. Pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!

Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
Mięso drobiowe w słodkiej marynacie, które doskonale komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw. Idealne połączenie!