Pyzy z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny, a następnie kroimy w bardzo drobną kostkę. Warzywo podsmażamy na rozgrzanej porcji smalcu.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej resztę składników — przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż mięso nabierze rumianego koloru. Gdy będzie gotowe, odkładamy patelnię na bok.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Obieramy i myjemy ziemniaki, a potem jedną połowę wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy ziemniaki wraz z solą aż do miękkości. Ziemniaki studzimy. Drugą część ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a potem odciskamy z nadmiaru płynu przez czystą ściereczkę.
PRZEPUSZCZAMY ZIEMNIAKI PRZEZ PRASKĘ
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PYZY
Na blacie podsypanym delikatnie mąką ziemniaczaną układamy ziemniaki (zarówno te ugotowane, jak i surowe), a potem wbijamy do nich jajko i formujemy z nich kulę. Delikatnie ją spłaszczamy, a potem dzielimy na cztery części.
ZAGNIATAMY CIASTO
Odkładamy jedną z części na bok, a zamiast niej dodajemy na blat dodatkową porcję mąki. Delikatnie zagarniamy ją do ciasta. Potem dodajemy jajko, sól oraz odłożoną na bok część ziemniaczanej masy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na kilka porcji (ok. 3-4).
FORMUJEMY PYZY
Każdą porcję ciasta rolujemy w wałek, a potem kroimy każdy z nich na kawałki. Następnie każdy z kawałków delikatnie spłaszczamy na placuszek. Na środku ciasta układamy nadzienie, a następnie lepimy okrągłe pyzy.
GOTUJEMY PYZY
W garnku zagotowujemy wrzątek i delikatnie go solimy. Do wrzącej wody wrzucamy kolejno pyzy. Gotujemy przez 4 minuty (powinny wypłynąć na wierzch), a potem wyławiamy i wykładamy na półmisek. Serwujemy z ulubionymi dodatkami np. okrasą z usmażonej na złoto na maśle cebuli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2994,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
748,6 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
102,6 g
Błonnik
4 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawowe lody z nektarynką
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Gyros z chorizo w stylu iberyjskim
Chrupiąca bagietka, pełen smaku gyros z udek kurczaka z dodatkiem chorizo, a do tego orzeźwiająca surówka z kapusty i marchewki. Przygotuj kanapkę idealną według Karola Okrasy.