Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (2 x 2 cm), marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez ok. 20 minut. Na patelni powoli rozpuszczamy pokrojoną słoninkę. Łopatkę wieprzową obtaczamy w mące i smażymy na słonince na ładny kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy czosnek w plastrach, cebule i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pokrojone na cząstki pieczarki przesmażamy z dodatkiem masła, przekładamy do garnka.
GOTUJEMY POTRAWKĘ
Zalewamy patelnię piwem (partiami, by nie wykipiało), dolewamy odrobinę wody, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko razem przekładamy do mięsa. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso, a sos redukujemy do konsystencji lekko zawiesistej, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
PIECZEMY KALAREPY
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z jedną gałązką tymianku i odrobiną masła oraz oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy i kroimy na cząstki. Potrawkę piwną podajemy z pokrojoną na cząstki kalarepką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3031,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
505,2 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
20,6 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci

Kremowa zupa pomidorowa z papryką
Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Pierniczki alpejskie
Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Sałatka fitness
Niesamowicie prosta, szybka, zdrowa i pyszna sałatka z owoców i suszonej żurawiny doda Ci energii w gorący letni dzień!

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.