Pomidory truskawkowe z marynowaną cebulką • przepis • składniki • przygotowanie
Wszystko to, co najpyszniejsze w sezonie letnim, czyli soczyste i słodkie pomidory truskawkowe podane z sosem z maślanki i szczypiorkowo-szpinakowej oliwy z marynowaną cebulką. Sprawdź, jak świetnie pasują do grillowanego mięsa, ryb, czy warzyw!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-SZPINAKOWĄ
Szczypiorek i szpinak blendujemy, stopniowo dolewając oliwy. Następnie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania. Gotową oliwę przelewamy przez sitko wyłożone gazą, do miski zanurzonej w wodzie z lodem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę szczypiorkowo-szpinakową delikatnie mieszamy z maślanką.
MARYNUJEMY SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Na patelnię wlewamy ocet i dodajemy cukier. Szalotkę bardzo drobno siekamy i dodajemy do octu, jak tylko się zagotuje. Po chwili do cebulki dosypujemy bazylię. Gruszkę kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez kilka minut, aż szalotka się zeszkli. Następnie wyjmujemy liście bazylii i przekładamy pozostałe składniki do miseczki.
DOPRAWIAMY MARYNOWANĄ SZALOTKĘ Z GRUSZKĄ
Odcedzamy część syropu pozostałego po marynowaniu. Następnie całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i musztardą francuską i dokładnie mieszamy.
PODAJEMY POMIDORY
Pomidory przekrawamy na pół i mieszamy z marynowaną szalotką. Na talerze nakładamy po kilka łyżek sosu i na nim układamy pomidory z marynowanymi dodatkami. Danie oprószamy solą do smaku i ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1558,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
779,3 kcal
Tłuszcz
52,2 g
Węglowodany
70 g
Błonnik
7,5 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Babka drożdżowa z lukrem
Idealne uzupełnienie każdej herbaty i kawy w miłym gronie. Przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami i słodkim lukrem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Mule
Szukasz pysznego sposobu na mule? Wypróbuj nasz przepis! Połączenie delikatnych małży z aromatycznym sosem na bazie białego wina i soczystych pomidorów sprawia, że ten przepis jest pełen wyrazistych smaków i śródziemnomorskiego klimatu. Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bento - przepis na japońskie śniadanie
Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.