Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY I PIECZEMY PODUDZIA
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
PODAJEMY DANIE
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1936,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,4 kcal
Tłuszcz
32,8 g
Węglowodany
50,8 g
Błonnik
11,7 g
Białko
43,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Idealne kruche ciasto, pyszna i słodka beza, a do tego śliwki w cynamonie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj to świetne ciasto na koniec lata.

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
Oryginalny dodatek do ciast, bułeczek lub rogalików – słodka konfitura kryjąca w sobie smaki lata oraz lawendową nutę.

Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!