Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Filety z kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Chipsy dość drobno kruszymy i przekładamy do miski. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je za pomocą widelca oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Do trzeciej miseczki wsypujemy mąkę.
PIECZEMY KURCZAKA
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju. Filety obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w chipsach. Panierowane piersi kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40-45 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W międzyczasie musztardę mieszamy z majonezem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Upieczonego kurczaka przekładamy na talerze i polewamy sosem musztardowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3794,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
948,7 kcal
Tłuszcz
60,5 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
51,7 g
Białko
51,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wigilijna zupa grzybowa – przepis
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Kurczak generała Tso
Kurczak generała Tso to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw o chińsko-amerykańskim rodowodzie, które łączy w sobie chrupiące kawałki kurczaka w słodko-pikantnym sosie. Przygotowanie tego dania w domu jest prostsze, niż się wydaje — wystarczy kilka podstawowych składników i gotowe. Poznaj nasz przepis na to pyszne danie!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Czekoladowe doniczki z truskawkami
Wyjątkowo pomysłowy deser przypominający kształtem doniczkę, kryjący w sobie pyszną galaretkę truskawkową z kawałkami owoców. Przygotuj go i zaskocz najbliższych!

Chaczapuri z serem i sosem adżika
Klasyka w stylu gruzińskim, czyli ciasto drożdżowe, biały ser, jajko i sos z pieczonej papryki połączone w tradycyjnym chaczapuri: pysznym placku prosto z pieca! Musisz spróbować!