Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.
GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.
GOTUJEMY MARCHEW
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA
Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.
PODAJEMY DANIE
Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2075,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,9 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
21,0 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Zapiekanka z pieczarkami
Połączenie świeżych pieczarek z aromatycznymi przyprawami, ciągnącym się serem i chrupiącym chlebem to mix, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. W jaki sposób przyrządzić domową zapiekankę z pieczarkami? Odkryj nasz sposób!