Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY PIERSI KACZKI
Skórę kaczki oczyszczamy, następnie nacinamy, uważając, by nie naciąć mięsa. Doprawiamy pieprzem od strony mięsa. Piersi kaczki kładziemy na zimną patelnię od strony skóry. Smażymy kilka minut, wytapiając tłuszcz, następnie obracamy kaczkę i chwilę podsmażamy od strony mięsa. Tłuszcz wytopiony z kaczki pozostawiamy na patelni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 4 ząbki czosnku obieramy i siekamy grubo z kilkoma gałązkami tymianku, wrzucamy na blachę. Na tak przygotowaną blachę wykładamy kaczkę. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 6-8 minut. Wyciągamy mięso z piekarnika i pozostawiamy, by odpoczęło.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MANDARYNKOWY
W garnku karmelizujemy 2 łyżki miodu. Dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i podsmażamy. Następnie dodajemy 2 drobno posiekane plastry imbiru i 5 obranych mandarynek. Całość podlewamy winem, wrzucamy kilka gałązek tymianku i kilka ziaren kolendry utartych w moździerzu. Gdy alkohol odparuje, wyciągamy gałązki tymianku i miksujemy całość. Z patelni, na której smażyliśmy kaczkę, zlewamy tłuszcz. Na patelnię wlewamy zmiksowany sos. Chwilę deglasujemy i wlewamy sos znów do garnka. Dodajemy kilka kostek zimnego masła. Redukujemy sos na wolnym ogniu. Dodajemy kilka listków tymianku, sok wyciśnięty z 1 mandarynki i odrobinę tłuszczu kaczego. Sos przecedzamy przez sito i redukujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną miodu.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z PIETRUSZKI
Pietruszkę oraz ziemniaka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w wodzie ze śmietaną do miękkości. Następnie – jeśli to konieczne – odlewamy wodę i miksujemy warzywa. Dodajemy kilka kostek masła i ponownie miksujemy. Doprawiamy musztardą, miodem, solą i pieprzem. Możemy dolać odrobinę wina.
WYKŁADAMY DANIE
Z pozostałej mandarynki wycinamy filety. Doprawiamy je 1 posiekanym plastrem imbiru, świeżą kolendrą i polewamy oliwą z oliwek. Na talerz wykładamy purée i odrobinę sosu. Na purée układamy plastry kaczki i ponownie polewamy sosem. Dekorujemy filetami mandarynki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2225,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2225,5 kcal
Tłuszcz
160,1 g
Węglowodany
100,7 g
Błonnik
16,6 g
Białko
77,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik gotowany
Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Rillettes z kaczki
Karol Okrasa zainspirowany kuchnią francuską, stworzył dużo łatwiejszą wersję rillettes. To pyszny dodatek do chrupiącej bagietki.

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owoce pod chrupiącą kruszonką
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
Przygotuj niezwykłe danie kuchni chińskiej! Oryginalny przepis na łososia według szefa chińskiej restauracji!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skórka pomarańczowa w syropie
Ten słodki dodatek do rozmaitych ciast i deserów, nie tylko na święta, to obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni.

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.