Pieguski • przepis • składniki • przygotowanie
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY MASŁO I CUKIER
Wsypujemy do miski cukier i dodajemy masło, a potem wszystko ucieramy.
DODAJEMY JAJKA
Do utartego cukru z masłem dodajemy jajka. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie zagniatamy ciasto.
DODAJEMY DROPSY
Do masy wsypujemy dropsy i ugniatamy ciasto tak, by wtłoczyć w nie czekoladę jak najbardziej równomiernie.
ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ
Formujemy kulę z ciasta, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
FORMUJEMY CIASTKA
Wyciągamy ciasto z lodówki i folii, dzielimy na 20 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy, formując okrągłe ciasteczka.
PIECZEMY CIASTECZKA
Układamy papier na blasze, a potem przenosimy na nią ciastka, pozostawiają odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 14 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3805,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
190,3 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
21,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hot dogi z grilla
Hot dogi dla głodomorów i nie tylko. Polecamy szybką i smaczną kanapkę!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Sałatka z jabłkiem i granatem
Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.