Pieczona owsianka na 3 sposoby • przepis • składniki • przygotowanie
Czy śniadanie może przypominać deser? Z przepisem Kingi przygotujesz 3 pożywne owsianki, które smakują jak najlepsze ciasta. Spróbuj!

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy orzechy pekan rozdrobnione w dłoniach i siemię lniane.
PIECZEMY OWSIANKĘ
Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyrównujemy i dekorujemy z wierzchu orzechami. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż wierzch zrobi się złoty.
OBIERAMY I KROIMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy. Dodajemy jajka, mleko i syrop klonowy. Ponownie mieszamy.
PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ
Owsiankę pieczemy na złoty kolor (ok. 40 minut) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OWSIANKI
Płatki owsiane łączymy w misce z mlekiem, syropem klonowym, solą, kakao, masłem orzechowym, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka i jogurt. Mieszamy, aż składniki się połączą.
PIECZEMY I PODAJEMY OWSIANKĘ
Masę przelewamy do kokilek, które następnie układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2636 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
880 kcal
Tłuszcz
36,8 g
Węglowodany
123,2 g
Błonnik
13,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Wegański lunchbox: kanapki z sałatką z ciecierzycy
Kanapka nie musi być nudna, jeśli trafią do niej takie pyszności! Przygotuj sobie pożywne drugie śniadanie: kanapki z sałatką z ciecierzycy.

Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
Lekko kremowy sos w połączeniu z aromatycznym serem i chrupiącymi orzechami zachwyci niejedno podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Idealne jajka na Wielkanoc
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Kolorowe pasty kanapkowe
Dzięki temu przepisowi Twoje kanapki zawsze będą kolorowe i apetyczne! Wybieraj spośród past – z burakiem, łososiem, pieczoną rybą i suszonymi pomidorami

Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
Wytrawne muffinki bez mąki? Jak najbardziej! Takie właśnie są muffinki jajeczne z dodatkiem sera cheddar, szpinaku i aromatycznego prosciutto. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie.