Letnie owoce pod kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
lub kokilki piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotowanie Kruszonka Siekamy orzechy.
PŁATKI I ZIARNO
słonecznika prażymy na suchej patelni. ODSTAWIAMY I: studzimy.
WSYPUJEMY DO MISKI,
dodajemy pozostałe składniki, rozcieramy palcami aż do uzyskania kruszonki.
OWOCE OWOCE MIESZAMY
z cukrem, mąką, sokiem z cytryny.
NACZYNIE DO ZAPIEKANIA
(lub kilka mniejszych) smarujemy masłem, wkładamy owoce i posypujemy kruszonką.
ZAPIEKAMY OK.
25 MINUT W: temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
na ciepło, najlepiej z kulką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3442,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
860,6 kcal
Tłuszcz
55,6 g
Węglowodany
88,1 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Grahamka z kolorowym twarożkiem
Przepis na kolorową grahamkę z twarożkiem z kolorowymi pomidorami znajdziesz w Kuchni Lidla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panna cotta z liczi
Delikatna i lekka panna cotta w nowym, lekko azjatyckim wydaniu, czyli z dodatkiem liczi oraz przecieru z mango. Przygotuj ten prosty, pyszny deser przy najbliższej okazji i zaskocz bliskich.

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.