Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko • przepis • składniki • przygotowanie
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KARKÓWKĘ
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
PIECZEMY KARKÓWKĘ
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2414,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
603,6 kcal
Tłuszcz
49 g
Węglowodany
16,4 g
Błonnik
0,5 g
Białko
47,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa nic z kluskami leniwymi
Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Zielony koktajl
Masz mało czasu i chęć na sycący koktajl? Koniecznie wypróbuj ten przepis na pyszny napój o smaku pomarańczy i mango z dodatkiem szpinaku!

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!