Pascha czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PASCHY
Orzechy prażymy w piekarniku, a następnie siekamy. Masło roztapiamy z czekoladą. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Twaróg dokładnie mielemy lub miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodajemy syrop klonowy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, skórkę otartą z limonki oraz żurawiny. Odrobinę żurawin i orzechów pozostawiamy do dekoracji.
PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY
Masę przekładamy do formy do babki lub miseczki wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
DEKORUJEMY PASCHĘ
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łącząc ją z oliwą, i bardzo dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3243,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
540,6 kcal
Tłuszcz
38,8 g
Węglowodany
41,4 g
Błonnik
13,2 g
Białko
13,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Tost z karmelizowaną brzoskwinią
Tosty? Czujesz już ten wspaniały zapach upieczonego pieczywa? To sprawdź, jak smakuje z serem burrata i karmelizowaną brzoskwinią! To świetny pomysł na przepyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Pstrąg w papilotach z czosnkowymi ziemniakami
Sezon grillowy czas zacząć! Zobacz, jak przygotować pstrąga otulonego boczkiem z dodatkiem grillowanej kapusty kiszonej i ziemniaków!

Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!