Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem • przepis • składniki • przygotowanie
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BURAKI
Buraki myjemy i gotujemy bez obierania w wodzie, aż zmiękną. Zwykle trwa to ok. 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu studzimy je.
OBIERAMY I ŚCIERAMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i zaczynamy obierać buraki. Gdy wszystkie są już obrane, przechodzimy do ścierania ich na tarce wprost do miski. Delikatnie odsączamy starte buraki z nadmiaru soku na sitku. Wkładamy je z powrotem do miski.
ŚCIERAMY CHRZAN
Chrzan obieramy i również ścieramy wprost do buraków.
DOPRAWIAMY BURACZKI
Do buraków dodajemy wszystkie przyprawy i ocet, a następnie porządnie mieszamy.
CHŁODZIMY BURACZKI
Miskę z buraczkami wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
PRZEKŁADAMY BURACZKI DO SŁOIKÓW
Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy buraczki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku przez 4-5 minut od zagotowania się wody. Po wystudzeniu słoików buraczki są już gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
571,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
114,3 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
32 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowy kebab drobiowy
Jak zrobić domowy kebab? To bardzo łatwe, wystarczy zobaczyć, jak to robi Kinga Paruzel! Skorzystaj z jej przepisu!

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hummus
Humus ze świeżymi warzywami i chrupkim pieczywem, czyli idealna przekąska na lato i nie tylko! Sprawdź, jak szybko można przygotować domowe drugie śniadanie, które świetnie nadaje się na piknik, do pracy czy szkoły.

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!