Panierowany camembert z migdałami i pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER LUB
malakser ręcznik papierowy naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 80 stopni C (termoobieg) Panierowany Camembert Wyciągamy ser z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową.
DO MALAKSERA WRZUCAMY
20 g pistacji bez łupinek i 1 łyżkę (ok. 20 G) MIELONYCH: migdałów.
Z BIAŁEGO CHLEBA
oddzielamy miąższ i łamiemy go na mniejsze kawałki, po czym wrzucamy do blendera (malaksera).
DODAJEMY 100 G
ciastek korzennych „Floretki”, pokruszonych w dłoniach. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, ŻEBY
uzyskać panierkę o sypkiej konsystencji.
CAŁĄ PANIERKĘ WYKŁADAMY
na czysty talerz.
DO CZYSTEJ MISKI
wbijamy 2 jajka, za pomocą widelca roztrzepujemy żółtko i białko na jednolitą masę, dodajemy sól i pieprz. 20 G MĄKI: przesypujemy do czystej miseczki.
OBA SERY CAMEMBERT
kroimy na 8 części (każdy na 8, w sumie 16 kawałków).
KAŻDY KAWAŁEK SERA
obtaczamy najpierw dokładnie w mące.
PO USUNIĘCIU NADMIARU
mąki z kawałków camemberta obtaczamy je w roztrzepanym jajku, używając do tej czynności widelca.
NASTĘPNIE KAWAŁKI SERA
obtaczamy w naszej panierce.
MOŻEMY ZROBIĆ DRUGĄ
warstwę panierki.
KAWAŁKI SERA MUSZĄ
być bardzo dokładnie oblepione panierką.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
i ręcznik papierowy.
DO GARNKA WLEWAMY
1 litr oleju roślinnego, podgrzewamy.
OLEJ POWINIEN MIEĆ
180 stopni C, wrzucamy ser w panierce na głęboki tłuszcz (każdy kawałek powinien być w tłuszczu około 10-20 sekund, aż ser nabierze rumianego koloru).
JEŚLI SMAŻYMY PARTIAMI
i serki, które upiekły się wcześniej, musieliśmy odłożyć, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego ręcznikiem papierowym i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 80 stopni C (w celu utrzymania temperatury sera) na kilka minut.
SAŁATKA 6 POMIDORKÓW
truskawkowych kroimy na ćwiartki, odkładamy na bok.
2 SZPARAGI ZE
słoika kroimy – każdy na 8 kawałków. ODSTAWIAMY.
VINEGRET MIESZAMY RAZEM
1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę musztardy, 4 łyżeczki oliwy i 2 łyżeczki octu białego. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SAŁATĘ
wrzucamy do miski, dodajemy vinegret, mieszamy.
DODAJEMY 6 KAWAŁECZKÓW
pomidorków na porcję, 4 kawałeczki szparagów, szynkę szwarcwaldzką (1 plaster na porcję).
NA KONIEC NA
sałatę wykładamy 4 porcje sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
801,5 kcal
Tłuszcz
55,4 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
2,6 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.

Koncentrat bulionu wołowego
Aromatyczny koncentrat bulionu wołowego przygotowany ze świeżych warzyw, ziół i mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów. Ten wyjątkowy bulion może stać się bazą wielu pysznych zup.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Krokiety z chorizo
Wyrazisty smak chorizo ukryty we wnętrzu krokietów to gwarant wyśmienitej przekąski, którą możesz bardzo szybko i łatwo przygotować. Wypróbuj przepis!

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami
Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!