Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka odlewamy do innego pojemniczka, a żółtka dodajemy do miski. Dodajemy oba cukry i ucieramy wszystko trzepaczką.
DODAJEMY MĄKI
Przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
DODAJEMY MASŁO
Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do miski. Całość łączymy ze sobą przy pomocy rąk. Zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle zwarte, by uformować z niego kulę.
CHŁODZIMY CIASTO
Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą, a potem wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Miskę myjemy.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Z ciasta formujemy kuleczki, a każdą z nich dzielimy na pół i dociskamy do foremek, tak aby utworzyć w nich wgłębienie.
PIECZEMY CIASTECZKA
Wszystkie foremki układamy na blasze do pieczenia i wsuwamy do pieca. Pieczemy 15 minut i pozostawiamy do przestygnięcia (ok. 10 minut). Wyciągamy orzeszki, foremki ponownie nadziewamy ciastem i pieczemy. Powtarzamy proces aż do momentu, w którym skończy nam się ciasto.
GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM
W rondelku zagotowujemy mleko z połową porcji cukru.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Oddzielamy białka od żółtek — białka dodajemy do reszty białek, a żółtka wbijamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Ucieramy trzepaczką na gładką masę.
DODAJEMY PORCJĘ MLEKA DO MASY
Odlewamy ⅓ mleka z cukrem i dodajemy je do masy z żółtek. Wszystko energicznie ubijamy.
ŁĄCZYMY MASĘ Z RESZTĄ MLEKA
Masę z żółtek dodajemy do garnuszka z mlekiem i gotujemy, tak jak budyń, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, odstawiamy na bok i ściśle przykrywamy folią spożywczą (tak, aby dotykała budyniowej masy). Odstawiamy do wystudzenia.
UCIERAMY MASŁO
Masło wkładamy do drugiej miski i rozcieramy je na puszystą masę.
DODAJEMY BUDYŃ
Do maślanej masy dodajemy wystudzony budyń i znowu ucieramy.
DODAJEMY ORZECHY
Orzechy drobno siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy.
NADZIEWAMY ORZESZKI
Każdą połówkę orzecha nadziewamy kremem, a potem zamykamy drugą połówką. Orzeszków powinno wyjść ok. 50. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4609,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
92,2 kcal
Tłuszcz
6,3 g
Węglowodany
7,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
1,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Halloweenowe jajka z dipem z awokado
Poznaj kreatywny przepis na Halloween! Jajka z dipem z awokado zachwycą smakiem i wyglądem!

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!