Omlet biszkoptowy z bananami i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Miłośnicy śniadań na słodko na pewno pokochają ten przepis! Niech puszysty omlet z bananami i truskawkami według przepisu Pawła zamieni początek dnia w owocową ucztę.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA OMLET
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy przez chwilę. Osładzamy syropem z agawy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie delikatnie łączymy składniki.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni.
PODAJEMY OMLET Z OWOCAMI
Na omlet kładziemy pokrojone w plasterki banany i pocięte w ćwiartki truskawki. Opcjonalnie możemy skropić syropem z agawy. Dekorujemy listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
602,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,3 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
3,1 g
Białko
12 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Wrapy z kurczakiem w sosie mango
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Arbuziaki z galaretki
Efektowny i orzeźwiający deser w formie trójkolorowych galaretek przypominających plasterki arbuza zachwyca wyglądem i smakiem! Idealny na letnie przyjęcia.