Nuggetsy z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Filety starannie oczyszczamy z wszystkich żyłek i nadmiaru tłuszczu. Kroimy je na 6-8-centymetrowe kawałki.
PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Rozkładamy kawałki na desce, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem (połową podanej ilości).
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Do pojemnika blendera wsypujemy płatki kukurydziane i miksujemy je na mniejsze, dość drobne kawałki (ale nie zupełnie na proszek). Przesypujemy je na talerz i mieszamy z bułką tartą.
PRZYGOTOWUJEMY MOKRĄ PANIERKĘ
Do miski dodajemy mleko, mąkę, jajko oraz resztę przypraw i mieszamy.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Wkładamy kawałki kurczaka do miski z mokrą panierką, a potem obtaczamy każdy kawałek w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
PIECZEMY KURCZAKA
Wykładamy nuggetsy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upewniamy się, że każdy kawałek kurczaka jest w pełni pokryty panierką. Skrapiamy kawałki oliwą (możemy też posmarować je pędzelkiem). Pieczemy przez 15-20 minut, aż panierka stanie się rumiana.
ŚCIERAMY SER
Ścieramy ser na tarce do miseczki.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ I MLEKO
Oba składniki wlewamy do rondelka i podgrzewamy do momentu zagotowania.
DODAJEMY SER
Zmniejszamy ogień na mały i dodajemy ser. Całość energicznie mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy gałkę oraz curry. Ponownie mieszamy i ściągamy z kuchenki.
KROIMY SZCZYPIOREK
Kroimy drobno szczypiorek.
PODAJEMY SOS
Gotowy sos przekładamy do kokilki. Posypujemy go papryką oraz szczypiorkiem. Jeśli zostanie trochę szczypiorku , można nim dodatkowo posypać także nuggetsy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6332,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
904,7 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
106,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
46,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalmary w sosie pomidorowym
Z owoców morza możesz przygotować łatwy i szybki obiad! Spróbuj kalmarów z makaronem w pomidorowym sosie!

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!