Nektarynki w miodzie i cynamonie z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Otulone w słodko-cynamonowej marynacie nektarynki podbiją podniebienia wszystkich fanów owocowych deserów. Podawane na ciepło z porcją lodów waniliowych tworzą niezwykłe doświadczenie smakowe.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NEKTARYNKI
Nektarynki myjemy, rozkrajamy na połówki i usuwamy pestki.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
W małej miseczce łączymy miód, cynamon, rozpuszczone masło i sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
MARYNUJEMY OWOCE
Pokojone nektarynki wkładamy do miski. Zalewamy je marynatą i dokładnie mieszamy, by owoce pokryły się równomiernie.
PIECZEMY OWOCE W AIRFRYERZE
Koszyk airfryera wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy w nim nektarynki. Ustawiamy temperaturę na 180°C i pieczemy przez 8 minut, aż owoce staną się miękkie i lekko skarmelizowane.
PODAJEMY DESER
Upieczone owoce posypujemy listkami tymianku. Najlepiej smakują podane na ciepło np. z lodami waniliowymi, jogurtem greckim lub jako dodatek do naleśników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
832,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
277,4 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Chili sin carne con tofu
Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!