NAŁADOWANA TORTILLA Z CUKINII • przepis • składniki • przygotowanie
Niektóre dania można rozegrać w całkiem niekonwencjonalny sposób. JaRock! serwuje dziś tortillę w niecodziennym, zielonym wydaniu naładowaną składnikami! Skusisz się?

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIERŚ KURCZAKA
Mięso myjemy, ususzamy papierowym ręcznikiem i solimy z obu stron. Na rozgrzaną patelnię z olejem kładziemy mięso i dociskamy je delikatnie łopatką, aby równo się zrumieniło.
PRZYGOTOWUJEMY TORTILLĘ
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sitko i dociskamy, by usunąć nadmiar wody.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CZOSNKOWY
Do jogurtu dodajemy starty ząbek czosnku i sól do smaku. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
SKŁADAMY DANIE
Na przygotowane placki nakładamy starty ser, pokrojoną w plastry pierś kurczaka i pomidorki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1577,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,9 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
2,7 g
Białko
71,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka ciasteczkowa ze świeżymi owocami
Zacznij dzień pełnym protein śniadaniem na słodko wg przepisu Pawła Małeckiego. Ciesz się o poranku smakiem czekolady, ciasteczek i świeżych owoców.

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Paszteciki z wędzonego pstrąga
Bardzo eleganckie przekąski na sylwestrowy stół przygotowane z prostych składników. Niech paszteciki z aksamitnym musem z pstrąga trafią do Waszego imprezowego menu dzięki przepisowi Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!